Een weekendje Ameland begint met de rust van noordelijke snelwegen. Maar al helemaal als je de snelweg af gaat en richting de boot in Harlingen, oh nee, Holwerd rijdt. Gelukkig kwamen we daar op tijd achter 🙂

Onderweg

Vooraf verdiep ik me graag altijd al een beetje in wat er te doen is, behalve kennelijk dus welke haven we moeten hebben. Ook dit keer had ik een aantal enthousiaste verhalen gelezen. Die begonnen steevast met: op de boot met de wind in je haren begint het vakantie gevoel al. Nou, dat kan ik niet beamen helaas!

Wij namen onze elektrische mini mee aan boord, maar vanwege Corona werden we met klem verzocht in de auto te blijven. En wij luisteren daarnaar, niet dat we ingeparkeerd tussen een grote aanhanger en vrachtwagen echt een andere keus hadden trouwens. Dan begint het dus met zo’n 50 minuten wachten, wat overigens de pret niet mocht drukken.

Maar al staand op de stoel & hoofd door het open dakje heb ik iets van water gezien 😉

Meteen lekker uitwaaien

Ik had thuis al een kaart van Ameland besteld, met verschillende wandelroutes van Staatsbosbeheer. Omdat we aankwamen, voordat we konden inchecken zochten we vast een korte wandeling uit om de vakantie mee te beginnen. Maar uiteindelijk trok het strand het meeste, en wandelde we een paar kilometer langs de kustlijn. Zo zagen we meteen lekker veel vogels, zoals deze grappige drieteenstrandloper die steeds wegrennen voor golven.

Drieteenstrandloper

Slapen op Ameland

Vervolgens reden we naar Hollum, waar we een huisje hadden geboekt op het bungalowpark van Qurios. We kregen een huisje met ideale ligging & geweldig uitzicht. Mocht je ook dit uitzicht willen: het is huisje nummer 122.

We besloten voordat we op de bank ploften met wat te eten uit de parkbrasserie, nog even naar de vuurtoren en het strand te lopen. Tevreden aten we daarna ons maaltje en genoten van de vuurtoren die inmiddels licht gaf.

Wandelen op Ameland

Ameland is weliswaar bereikbaar met de auto: dat geldt niet voor alle delen van het eiland. Het is bij uitstek geschikt om te fietsen en te wandelen. We hebben zowel beide volle dagen een mooie wandeling gemaakt.

Wandelen op ‘t Oerd

De wandeling op ‘t Oerd (route van 4 km) begint op een plek waar je met de auto niet kan komen. Eerst dachten we: dan wandelen we daar toch heen, maar dat bleek zo’n 7 km in een rechte lijn te zijn, dat 2 keer leek ons toch niet zo’n goed plan.

Dus stapte ik over mijn fietsvrees heen (ik geloof niet in fietsen verleer je niet) en huurden we elektrische fietsen. Gelukkig was het niet al te bochtig en heel rustig, wat een genot!

Ik stapte over mijn fietsvrees heen & ging op pad op een elektrische fiets

Het was maar goed ook. Want ondanks dat het maar een route van 4 km lopen was, was die best pittig. Door het mulle (duin)zand en door ondergelopen stukken. Maar wat was het mooi! We zagen de ontluikende lente, spotte veel vogels en hoorden er nog veel meer.

Het boswachterspad in de Hollumerduinen

Deze wandeling start bij de iconische vuurtoren. Vanaf daar baan je je een weg door het mulle zand van de duinen, loop je langs drijfzand, de branding en kom je op verlaten paadjes uit. Ook deze wandeling had de nodige uitdagingen. Veel blubber stukken (en dan echt heel erg), maar het toppunt was toch wel de ondergelopen vlonder op driekwart van de wandeling.

Onze oplossing; gewoon gaan!

Maar al met al een heerlijke afwisselende wandeling, waarin we oog in oog stonden met hazen, kleine vogeltjes en grotere exemplaren zoals een buizerd, ganzen en aalscholvers.

Smikkelen op Ameland

Vanwege de lockdown konden we niet lekker uiteten en na het wandelen uitpuffen op een terrasje. Maar gelukkig hadden we leuke alternatieven gevonden.

Naast dat je natuurlijk bij de park brasserie eten kan bestellen, kozen 2 avonden voor iets anders.

Echt genieten was de Luxe box van Nobel. Een tas vol lekkere gerechtje. Paar dingen opwarmen en genieten maar!

Iets makkelijker, maar ook erg lekker was het kraakverse kibbeling menu van de lokale vishandel Metz.

En wat ik je ook kan aanraden is om tijdens openingstijden langs te gaan bij de Amelander bierbrouwerij en sla wat lokale biertjes in. Hopelijk kunnen ze snel het proeflokaal weer openen, maar zo kun je zelf in je huisje ook een proeverij houden, met uitzicht op de vuurtoren.

Dus… heb jij zin in een weekendje buitenlandgevoel, rust & strand? Dan tip ik je dus graag Ameland!

(Nb: alles is zelfbetaald en krijgen niets om deze plekken aan te bevelen)

Is Ameland niet helemaal je ding? Misschien heb je wat aan ons blog:

2 thoughts on “Uitwaaien op Ameland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *