In Arnhem heb je de natuur om de hoek. In de stad, met Park Sonsbeek en uiterwaardenpark Meinerswijk én buiten de stad sta je zo in het Deelerwoud, nationaal park De Veluwezoom of natuurlijk ook de Hoge Veluwe. Ik heb sinds begin dit jaar een jaarkaart voor De Hoge Veluwe en geniet er met volle teugen van. Tijd om jullie eens mee te nemen.

Verschil Veluwe, Veluwezoom en Hoge Veluwe

Het levert regelmatig verwarring op, wat is nu de Veluwe, de Veluwezoom en de Hoge Veluwe? Dat zit zo: de Veluwe is met een oppervlakte van 91.200 hectare (oftewel héél groot) het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Uniek dus!

De Veluwe bestaat uit twee nationale parken: het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Maar daarnaast zijn ook nog kleinere gebieden die de gebieden met elkaar verbinden en uitbreiden: dit allemaal samen is de Veluwe.

Kaartje Nederland met de Veluwe in donkergroen. Nationaal park De Hoge Veluwe is daar dus onderdeel van.
Kaartje Nederland met de Veluwe in donkergroen. Nationaal park De Hoge Veluwe is daar dus onderdeel van

Nationaal park De Hoge Veluwe

Het nationaal park De Hoge Veluwe zelf is ongeveer 5400 hectare groot. Het ligt tussen Schaarsbergen (Arnhem), Hoenderloo en Otterlo in. Grappig genoeg is dit het gebied waar de meeste mensen aan denken als ze het over ‘de Veluwe’ hebben. En alhoewel erg mooi (net als andere stukken trouwens) is het eigenlijk maar zo’n 5% van het hele gebied.

Het park bestaat uit een afwisselend landschap met bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. Je hebt tijdens je bezoek een redelijke kans om wild tegen te komen, denk aan edelherten en wilde zwijnen. Verderop geven we je tips om de kans te vergroten. Ook komen er veel bedreigde diersoorten voor. Een waardevol gebied dus.

Maar niet alleen als natuurliefhebber kom je hier aan je trekken. Je vindt er ook bijzondere architectuur (o.a. Jachthuis Sint-Hubertus) en veel kunst (het Kröller-Müller Museum).

Wat kost het om binnen te komen?

Anders dan bij sommige andere nationale parken is dit park niet gratis toegankelijk. Het is niet heel goedkoop (alhoewel een avondje naar de bioscoop net zo duur is), maar je kunt er een hele dag doorbrengen & jezelf bovendien opladen!

Wat het dan kost? Op dit moment:

 • € 11,10 per persoon vanaf 13 jaar
 • tot 6 jaar is gratis
 • kinderen tussen de 6 en 13 betalen € 5,55
 • wil je met de auto het park in? Dan komt er € 7,85 bij (of parkeer voor € 3,95)
 • je fiets mag gratis mee naar binnen
 • het Museonder is inbegrepen in de toegangsprijs
 • wil je ook naar het Kröller Müller museum? Daar heb je een apart kaartje voor nodig

Daarnaast kun je bij de ingang voor €2,50 een kaart kopen, met daarop de fiets- en wandelpaden & een aantal routes. Aanrader!

Zelf koos ik voor een Jaarkaart, plus auto toegang zodat ik zonder na te denken er naar toe kan gaan. Ook voor een uurtje. Heerlijk!

Een jaarkaart kost € 65,- en met auto €115,-. Zelf ben ik geen fietser, dus vandaar dat ik een kaart met auto heb gekozen.

Verken de Hoge Veluwe wandelend of fietsend

Door het park De Hoge Veluwe loopt een weg waarmee je met de auto een deel van het park kunt zien. Maar om het park echt te beleven zal je toch moeten gaan wandelen en/of fietsen.

Er is in het park maar liefst 37,2 kilometer fietspad aangelegd. Die kan je verkennen met je eigen fiets, maar het park heeft bij alle ingangen (en bij het centrumplein) witte fietsen staan. Deze kun je gratis gebruiken!

Spot de Big Four (en hou je ogen open voor ander moois)

Hoewel ik gister nog mensen sprak met een jaarkaart die nog nooit wild hadden gezien, kan ik me dat niet voorstellen. Wij zien bijna altijd wel één van de grote vier: edelherten, wilde zwijnen, reeën of moeflons.

Maar je moet wel je ogen en oren goed open houden. Daarnaast zijn er nog een aantal tips voor het spotten van wild:

 • In het park zijn verschillende wildobservatieposten, ga daar eens kijken. Zeker in de ochtend of tegen de avond heb je daar kans
 • kijk eens naar de wildcamera op de website. Deze is van wildobservatiepost Millelamel, zo kun je bijvoorbeeld de dagen ervoor kijken hoe laat er ongeveer activiteit is
 • praat tijdens het wandelen of fietsen zachtjes om wild niet af te schrikken
 • wandel of fiets eens vroeg in de ochtend, of ga na het eten naar het park
 • let op horizontale lijnen als je in het bos loopt, dat kan zomaar de rug van een hert of ree zijn
 • paar succesplekjes:
  • Langs de Wildbaanweg, midden in het park zie je allerlei wild
  • bij Bosje van Staf (Reemsterweg) kan je regelmatig mannelijke edelherten en moeflons zien
  • rond Jachthuis Sint-Hubertus loopt vaak het beroemde 10 jarige Edelhert Hubertus rond

Ga mee op een excursie

Wil je meer weten over het gebied, de dieren en hun gedrag? Ga dan zeker eens mee met een excursie onder leiding van een natuurgids.

Wij kozen voor een excursie naar een exclusieve wildobservatiehut, maar ook de bronstexcursie staat op ons lijstje! Of kies voor de vroege vogel wandeling, die start om 6 uur, maar dan is wild wel bijna gegarandeerd.

Het is er altijd mooi, maar extra mooi als ….

 • de heide in bloei staat. Meestal van half augustus tot half september
 • tijdens de bronsttijd van de Edelherten, deze loopt van september tot begin oktober
 • als het sneeuwt of heeft gesneeuwd

Meer dan natuur

Wat het park uniek maakt, naast de verschillende landschappen én dieren is dat je ook kan de genieten van kunst en cultuur. Zowel in het park als in het Kröller-Müller Museum. Bekijk de bijzondere werken van Van Gogh en andere grote meesters.

Hou je van architectuur? Dan kan je je hart ophalen bij het Jachthuis Sint-Hubertus. Je kan hier ook rondleidingen zkrijgen.

Met kinderen is het leuk om even door het Museonder te lopen. Dit museum (bij opening een heel inventief museum, nu inmiddels iets verouderd) geeft een inkijkje in de (dieren)wereld onder de grond. Entree is gratis, dus neem gewoon eens een kijkje!

Jachthuis Sint-Hubertus

Tip voor locals: kerstboom

Woon je in de buurt? Hou dan in december de sociale media van De Hoge Veluwe in de gaten. Op bepaalde dagen mag je namelijk je eigen kerstboom omzagen. Hoe cool is dat!


Lees ook

1 thought on “Nationaal park De Hoge Veluwe ontdekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *