Het was druk op het werk en in mijn hoofd, te druk zelfs. Daarom ben ik, noem het ritueel of therapeutisch, aan het wandelen. Een kilometer of 6 a 7 zo vanuit huis, fijn dat ik in Arnhem woon. Welke kant ik ook op loop, voor ik het weet ben ik in een andere (groene) wereld.

In dit blog geen beschreven wandelingen, want tenslotte ga jij niet wandelen vanuit mijn huis. Maar wel tips waar je heen zou kunnen lopen en hoe je die wandeling uitstippeld (of juist niet).

Waar wandel ik heen: de zoektocht vooraf

Ik plan de route omdat ik nu eenmaal een planner ben, maar ook omdat ik wil voorkomen dat ik verder loop dan gedacht en halverwege niet meer wil ;).

In Google maps zie je heel snel waar de groene vlekken in de stad zijn. En door er op te klikken en de wandelroute vanuit huis te laten berekenen zie ik snel of die bestemming haalbaar is. Ik hou nu zo ongeveer 2,5 km aan voor dit verste punt. Meestal loop ik uiteindelijk niet de meest directe route en zo heb ik ook nog wat speling om daar wat te ‘struinen’.

In Arnhem heb je (zeker als je een beetje tegen het centrum aan woont) zo op een half uurtje wandelen eigenlijk aan alle kanten wel een groene oase.

Idealiter zit er halverwege horeca om wat te drinken en niet onbelangrijk te plassen. Maar tijdens mijn tochten de afgelopen tijd: was alles precies op dat moment gesloten.

Daarom neem ik altijd een klein blikje drinken mee, zodat ik op een bankje even mijn vocht aan kan vullen. Verder verstop ik in mijn kleine handtasje altijd mijn blaarpleisters (wondermiddel), mijn AirPods, portemonnee en camera.

Want wandelen is voor mij ook veel stilstaan & foto’s maken.

Maar misschien ben jij niet zo’n planner. Dan is vrij wandelen ook heel fijn. Zet evt een timer op een half uur. Dan weet je dat je (als je een uur wilt wandelen) je dan weer ongeveer terug moet gaan draaien.

Wandelen in Park Sonsbeek

Meteen tegen het centrum aan ligt de parel van Arnhem: park Sonsbeek. Het is een prachtig afwisselend park. Je vindt er een Engels landschapspark, bos, hertenkamp, de (aangelegde) Steile tuin en net er buiten de Vlindertuin (en stiltetuin).

Hier wandel ik zelf regelmatig (het is om de hoek) maar je kunt er ook echt lange wandelingen maken. Fijn aan Sonsbeek is ook dat er verschillende horecagelegenheden om lekker wat te drinken: Stadsvilla Sonsbeek, Palatijn, Brasserij de Boerderij, Grand café Aan de beek, Molenplaats Sonsbeek en verder staan er regelmatig koffie en ijskarretjes in het park bij de Zwanenbrug.

Ken je Sonsbeek niet? Dan kun je lukraak dwalen, maar je kunt ook een route ophalen bij Molenplaats Sonsbeek.

Wandelen tussen graven op Begraafpark Moscowa

Een andere groene oase richting het noorden, is begraafpark Moscowa.

Dit monumentale begraafpark werd in 1876 geopend buiten de stadsgrenzen. Door de eeuwen heen groeide het tot een park van ruim dertig hectare en ligt het inmiddels in/tegen de stad.

Ik wandelde hier heen via een gebied met volkstuintjes en langs de Apeldoornseweg, en nam ingang C bij de Joodse begraafplaats.

Wandelen tussen bemoste graven, tsjilpende vogels en ruisende bomen

Een begraafplaats is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij wandelen, maar Moscowa leent zich hier echt voor. Zeker de oude delen. Met bemoste graven, tsjilpende vogels en ruisende bomen. Zeer meditatie waardig. Kijk maar eens:

Ik liep er via de hoofdingang weer uit (hier zit ook een klein theehuis waar je ook een boek met wandelingen over Moscowa kan kopen) en wandelde vervolgens via de wijk Alteveer-cranenveld richting huis.

Hier kun je je vergapen aan mooie villa’s. Zo liep ik ook aan tegen de ‘cottage’ die we selecteerden in ons blog met Funda parels.

In dat mooie stukje Arnhem zit ook de Arnhemse Stayokay. Mocht je nog een budget slaapplek in Arnhem zoeken.

Rustige drukte in Park Zypendaal

Park Zypendaal grenst aan Park Sonsbeek en is ook erg uitgestrekt. Ik koos ervoor om er eerst ‘omheen’ te lopen en het park in te wandelen vanaf de Wolflaan.

Hier staan mooie houtsnijwerken van een wolf en uil. Vervolgens liep ik door het open veld richting Huis Zypendaal.

Het wandelde dit in het weekend en het was ook nog eens mooi weer. Ik was dus zeker niet alleen. Bij het landhuis waren verschillende groepjes mensen bezig met yoga, Tai chi, picknicken en foto sessies. Daarnaast natuurlijk veel andere wandelaars, hardlopers en fietsers.

Op het bankje genoot ik van de drukte, die grappig genoeg heel rustig was.

Ik moest ook meteen denken aan de column van Remco Kock in de Gelderlander denken. Over het verschil tussen Sonsbeek en Zypendaal.

Een bruggenwandeling naar Zuid

Ik wandel vooral in Arnhem noord, gewoonweg omdat ik daar ook woon. Maar ook Arnhem zuid heeft mooie groene gebieden.

Vanuit mijn huis bedacht ik een wandeling die me net in Zuid zouden brengen. Ik begon met het oversteken van de Rijn via de Nelson Mandelabrug. Daar heb je mooie uitzichten over de stad, de blauwe golven en de Rijn.

Na de brug liep ik naar het, op dat moment gesloten, Werfpaviljoen op het Stadsblokkenwerf. Een fijne plek aan het water voor een drankje, waar je ook met het pontje vanaf de Rijnkade kan komen.

Het was vroeg en de konijntjes huppelde in het gras om me heen.

Het was vroeg en de konijntjes huppelde in het gras om me heen terwijl ik doorliep langs de Rijn richting Strand Zuid. Dit is een pop up horeca bij mooi weer.

De uitzichten op de stad en de John Frostbrug zijn hier heel fijn! Via de trappen wandelde ik vervolgens via die brug weer terug de stad in.

Bijzonder: de Heemtuin Presikhaaf

Op mijn wandellijstje stond ook de Heemtuin Presikhaaf. Deze ligt tegenover Stadsboerderij Presikhaaf en is gratis toegankelijk. In deze tuin zijn allerlei landschappen aangelegd die je in de omgeving van Arnhem kan tegenkomen.

Het is een groot terrein waar je echt steeds het gevoel hebt in een ander landschap te staan. Erg fotogeniek!

Eerste stadspark van Arnhem: park Klarenbeek

Park Klarenbeek is naast Sonsbeek nog een park dat echt om de hoek ligt voor mij. Een aardige klim vanuit ons, maar dat heb je in Arnhem altijd! Dat maakt wel dat er eigenlijk altijd mooie uitzichten en doorzichten te vinden zijn.

Wandelen in Arnhem is altijd klimmen en dalen. Lekker intensief dus!

Park Klarenbeek bestaat uit afwisselend bos en weilanden. Ook zijn er volkstuintjes en natuurlijk het buitenzwembad Klarenbeek.


Sprookjessfeer op Landgoed Mariëndaal

Anders dan de andere wandelingen, stapte ik voor deze wandeling stiekem wel eerst een paar minuutjes in de auto. Ik parkeerde op de parkeerplaats aan de Schelmseweg en volgde een route van 3,5 kilometer (waar ik me niet helemaal aan hield).

Landgoed Mariëndaal ligt op de zuidelijke helling van de Veluwse stuwwal. Kenmerkend zijn ook hier weer de grote hoogteverschillen, uitzichtpunten en het bekendst en bijzonderste element: de Groene Bedstee.

De Groene Bedstee is een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. Je kunt hier doorheen lopen en dan waan je je in een sprookje.

In het gebied zit ook Hoeve klein Mariëndaal. Een zorgboerderij met theeschenkerij en pluktuin waar je heerlijk even wat kan drinken en eten.

En er is nog zoveel meer te ontdekken

Ik ben zelfs voor Arnhem noord lang niet volledig. En ook al woon je niet in Arnhem, misschien inspireert dit je om ook in jouw eigen buurt te wandelen. Zelfs al is er geen groen, is er voldoende te zien.

Ik ben benieuwd, waar wandel jij graag heen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *