Ja het is vakantietijd! Heerlijk ontspannen met een boek óf een podcast hoort daar wat mij betreft bij. Dit zijn mijn favorieten op dit moment. En dat loopt erg uiteen: van wijn, natuurgeluiden tot onderzoekspodcast: ik geniet er allemaal van. Wat is jouw favoriet?

1. Bob

Bod is het verhaal van de 84-jarige Elisa, die het opeens alleen nog maar heeft over Bob. Maar niemand heeft ooit van Bob gehoord, terwijl het haar grote liefde zou zijn en zelfs zwanger van was van hem. Haar dochters staan voor een raadsel.

Drie onderzoeksters gaan in 6 afleveringen op zoek naar Bob.

Maar hoe vind je iemand die misschien niet bestaat?

Een aandoenlijke zoektocht met hele fijne Belgische stemmen. En ik hoor nog steeds Elisa ‘D’n Bob’ zeggen in mijn hoofd. Een aanrader!

Meer over de podcast kun je vinden op www.vpro.nl/bob

2. Groene oren

In de vierdelige podcastserie Groene Oren interviewt Staatsbosbeheer de Nederlandse natuur. Bijzondere dieren zijn ‘studiogast’ en vertellen op humoristische wijze over hun leven.

Zo maak je kennis met de Daniël de Nachtzwaluw, Lies het Gentiaanblauwtje, Wart de Hazelmuis en Leopold de zandhagedis. (Op moment van schrijven, zijn alleen de eerste twee pas verschenen).

Ik werd vreemd aangekeken toen ik steeds hardop aan het lachen was met mijn oortjes in

In de podcast komt naast het ‘dier’ ook een boswachter of ecoloog van Staatsbosbeheer aan het woord die iets meer over de soort en het beheer vertelt.

Zoek in je podcast app of Spotify op Groene oren en grinnik 20 minuutjes lang.

3. De Buitendienst

De Buitendienst is een podcast van de ANWB die ze speciaal maakten om mensen in de Corona lockdown toch te laten genieten van de natuur.

Deze podcast neemt je mee naar bijvoorbeeld de bossen van de Veluwe, de moerassen van de Weerribben en naar Terschelling.

Doe je ogen dicht en droom weg.

In deze podcast hoor je echt alleen natuurgeluiden. Ideaal dus als ontspanningsritueel of als achtergrondgeluid bij het werk.

Je kan de podcast vinden in diverse podcast platforms. Lees meer over de podcast op www.anwb.nl/podcast.

ps: hier de anwb lanceerde onlangs ook de podcast ‘Wandellust’ met Twan Huys (bij zijn gelijknamige boek). Die staat op mijn te luisteren lijstje.

4. Podcasts over wijn

Ik vind het heerlijk om podcasts over wijn te luisteren. Wil je ook meer weten over wijn, dan zijn deze (Nederlandse) podcasts een aanrader.

Wat schenken we vandaag?

In deze podcast (inmiddels al wat ouder) beantwoorden Harold Hamersma en Esmee Langereis (van De Grote Hamersma) allerlei wijnvragen én geven ze wijntips.

Zoals ze zelf zeggen “zodat jij je niet meer zo verloren voelt als je voor het wijnschap staat, weet wat je drinkt, en leert welke wijn bij je past!”. Een laagdrempelige podcast over wijn!

Le Club & Sommeljj De Podcast

Keuvelen over wijn, dat is aan Jan Jaap en Nadien wel besteed. Ze zijn beide bezig met de wijnopleiding WSET en bespreken dan ook elke #winewednesday een nieuw onderwerp.

Wijnenwijnenwijnen

Deze podcast is heel gezellig om te luisteren (je hoort het plezier in praten en drinken van wijn), maar ook erg leerzaam. Ze duiken diep allerlei wijnonderwerpen in. Denk aan: Nederlandse wijn, Sherry, Hoe maak je wijn eigenlijk, Wijnspijs etc.

Je kan de podcast vinden op diverse podcast platformen. En check zeker ook het blog van Nadien: www.leclubdesvins.nl

5. Onbehaarde apen

Eerder scheef Els al een blog over de podcast Onbehaarde Apen. Dit is een wetenschapspodcast van de NRC. Zoals ze zelf zeggen bespreken ze “kleine ontdekkingen, wilde theorieën, wereldschokkende inzichten en alles wat daar tussenin zit”.

Benieuwd waarom Els zo’n fan is? Lees het blog Podcast luisteren is mijn nieuwe lezen. En nog een tip: De meeste mensen deugen vond zij ook erg de moeite waard!

Of luister je toch liever muziek?

In het blog ‘10 favorieten op Spotify’ zette ik eerder mijn favorieten op een rijtje.

Heb jij nog luistertips voor ons? We vullen de lijst graag aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *