Kon ik een paar jaar geleden wijnen niet echt waarderen, inmiddels is dat helemaal omgeslagen. Dit druivensapje met alcohol is zo verrassend veelzijdig, zeker in combinatie met eten: daar moest ik meer over weten! En inmiddels kan ik 3 wijncursussen in Arnhem met elkaar vergelijken.

Van bier, naar wijn

Alcoholische dranken: nooit echt mijn ding geweest. Tijdens mijn studie koos ik meestal voor bier, daarna stopte dat eigenlijk. Maar met allebei een baan en een voorliefde voor lekker eten gingen we steeds vaker (goed) uit eten. En daar bestelden we dan een wijnarrangement bij, want al vond ik wijn niet zo lekker: gezellig staat het wel.

En steeds vaker ontdekte ik dat wijn echt iets aan je eten toe kan voegen (of onderuit halen als de keuze niet zo geslaagd is). Bovendien zijn sommige sommeliers ook heel goed in het overbrengen van een gevoel:

De sommelier:

“Deze wijn komt van een kleine wijngaard in Noord Italië. Daar woont de wijnboer in een hutje op een heuvel, tussen de wijnranken en zijn schapen. Zijn uitzicht op de zee is geweldig”

Zeg nou zelf: dan is eten en drinken meer dan een smaak & geur beleving: maar een totale ervaring!

Je smaak leren kennen

Hoe meer je drinkt (en dat valt best mee hoor, voordat jullie denken aan een verstokte alcoholiste), hoe beter je leert wat je wel en niet lekker vind. Dat begon bij mij met stevige houtgelagerde chardonnays. Wijnen die lekker vol smaken, wat vanille tonen hebben en lage zuren hebben.

Okee, ik wist dus dat ik volle chardonnays lekker vond, maar tussen al die andere wijnen zouden er toch meer moeten zijn die ik lekker zou vinden?

Welke wijnen zou ik nog meer lekker vinden? Hoe kom je daar achter én waar begin je?

Hoe kom je daar achter én waar begin je? Dat is het moment dat ik een boekje over wijnen kocht (Wine Folly). Toen ik dat boek verslonden had (sneller en met meer enthousiasme dan ik zelf had gedacht), besloot ik dat ik daar best wel wat meer in kon investeren.

Leren over wijn: een stapel wijnboeken
Verzameling wijn boeken

Cursus 1: Wijn voor beginners bij Henri Bloem

Zo kwam het dat ik me aanmelde voor een Wijnproefcursus voor Beginners bij Henri Bloem in Arnhem. Tijdens 6 avonden gingen we de wereld van wijn ontdekken. Elke avond proefden we ten minste 13 wijnen. Ondanks het spugen, voel je dat wel aan het eind van de avond. Naast het proeven zelf, kregen we uitleg over hoe te proeven, druivensoorten, etiketten en wijnlanden.

Tijdens de eerste les las Michel een stuk voor uit het boekje Château Poeha van Hans Melissen. Dat was meteen een goed begin!

Uit Château Poeha

Op een herfstige avond dropen we één voor één binnen. Als kinderen op hun eerste schooldag schuifelden we onwennig op zoek naar een eigen plekje in het provosorische zitje tussen de dozen, kisten en kratten.
Cursus tussen de wijnrekken bij Henri Bloem Arnhem
Cursus tussen de wijnrekken bij Henri Bloem Arnhem

De volgende lessen gaf wijnenthousiast Mariska! Zij weet enorm veel van wijn en heeft het wijnvlammetje flink aangewakkerd.

De groep bestond grotendeels uit een groep bekenden van elkaar: dat vond ik achteraf gezien een nadeel. We hebben veel lol gehad en het was echt heel gezellig, maar daardoor had ik na de cursus het idee dat ik weliswaar heel veel had geproefd, maar nog niet zoveel geleerd.

Ik bleef dus nog met een kennishonger (of moet ik zeggen dorst) achter

Daarna sloeg de twijfel toe: zou ik dezelfde cursus nog een keer doen (want het was zo leuk) of toch een andere cursus? Uiteindelijk besloot ik tot een andere cursus.

Cursus 2: Wijncursus bij YvesBoode

Ik schreef me vervolgens in voor de Wijncursus voor beginners van Yves Boode. Tijdens deze cursus van 4 avonden, proefden we wat minder wijnen, maar gingen we wel meer in op de ’theorie’ rondom wijn en wijnmaken. Henriëtte die de cursus gaf is een vat vol informatie én ik zal haar verhalen over de wijnwedstrijden en proeverijen niet snel vergeten.

In de tussentijd had ik me alweer ingeschreven voor een andere beginnerscursus, eentje met een examen!

Cursus 3: SDEN 1 bij Wijn op maat Arnhem

In november begon ik aan SDEN 1 bij Wijnopmaat Arnhem: in drie avonden werden we klaargestoomd voor het examen. In deze cursus stond het leren over wijn echt centraal, dat merkte je ook de deelnemers. Ik was ik blij verrast dat we hier bij het proeven ook regelmatig een bijzonder (lekker) hapje kregen.

Ook kregen we het boekje “Ik weet wat van wijn”, wat ondanks zijn kleine formaat een schat aan informatie bevat. Ik heb het zelfs meegenomen als leesvoer naar de sauna :-). En gelukkig is ben geslaagd!

De 3 wijncursussen in Arnhem vergeleken

Na 3 wijncursussen in Arnhem kan ik deze natuurlijk goed met elkaar vergelijken. Ik heb van de SDEN cursus het meeste geleerd. Maar eerlijk is eerlijk, ook omdat ik sommige dingen inmiddels drie keer had gehoord.

Was het bij Henri Bloem puur in woord was, bij Yves Boode met wat geprinte blaadjes, bij Marijke krijg je een super uitgebreide presentatie. Deze stuurt ze je ook per mail, dus kon ik thuis op mijn gemak nog eens doornemen. Dit gecombineerd met het boekje is ideaal naslagwerk.

Mijn advies? In Arnhem zou ik je adviseren te kiezen tussen Henri Bloem of Wijn op Maat Arnhem, afhankelijk van wat je wilt bereiken.

Don’t stop me now: door naar SDEN 2

Hoewel ik het proeven en herkennen van wijnen best moeilijk vind, heb ik me toch ingeschreven voor de vervolgcursus SDEN 2 dit voorjaar (als dat doorgaat gezien corona). Want er zijn nog zoveel meer druivensoorten en wijnen te ontdekken. 

En door: want er zijn nog zoveel meer druivensoorten & wijnen te ontdekken
Leren over wijn en dus veel proeven en proberen

Leren vanuit huis

Er zijn verschillende leuke instagrammers die je kunt volgen als je lekker ongedwongen meer wilt leren:

En jij?

En jij, drink jij wijn & heb je je er in verdiept? Of denk je er misschien over na om een wijncursus te gaan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *