Mijn nieuwe verslaving is een feit. Sinds een paar maanden, om precies te zijn sinds augustus 2019 ben ik gek op het luisteren van podcasts. Ik wil graag met jullie mijn nieuwe verslaving delen: de podcasts van Onbehaarde Apen.

Het begon na mijn verlof

Ik ben nooit een grote en enthousiaste lezer geweest, omdat het me best veel moeite kost en ik hierdoor veel tijd kwijt ben aan het lezen van boeken (als ik deze al uit de kast pak). Toch zoek ik de laatste tijd wat meer verdieping over het leven, wetenschap en andere vraagstukken. Maar hoe doe je dat als je liever niet gaat lezen….

10 weken na de geboorte van Bo ben ik weer gaan werken. Eén van de voornemens die ik had was om mijn reistijd nuttig te gebruiken. Klinkt misschien saai, maar ook mijn reistijd is kostbare tijd in een huishouden met twee kleine dochters. Dus in plaats van te luisteren naar SLAM of BNR was ik van plan om podcast te gaan luisteren. Dat bleek een groot succes!

uitzicht vanuit de auto tijdens het luisteren van een podcast

Zoektocht naar podcasts

Maarja waar begin je dan? Wat is een leuke podcast? Wat vind ik interessant en haal ik de inspiratie uit die ik zoek? Ik heb inmiddels geleerd dat dit wat luistertijd vraagt.

Niet elke stem kan ik waarderen…
 • Niet iedere podcast past bij jou. Want wat zoek je in een podcast? Ik wil heel graag verdieping over actuele en minder actuele onderwerpen. Onderwerpen die me aan het denken zetten en waarover ik achteraf denk: ‘goh wat leuk dat ik nu meer weet over…’.
 • Ook kwam ik erachter dat ik niet elke stem kan waarderen, sommige zijn te schel, andere te zijïg of te soft. Stemmen waardoor mijn nekharen overeind gaan staan en ik gelijk denk: die man of vrouw mag ik niet en ik ga niet luisteren naar iemand die me tegenstaat (gek eigenlijk hoe dat werkt met vooroordelen).
 • Daarbij is ook nog eens de kwaliteit essentieel. Een podcast die telkens van volume wisselt is niet relaxt om te luisteren en te veel omgevingsgeluid op de achtergrond is ook niet fijn. Dan zit je tijdens het auto rijden elke keer aan de volumeknop te draaien.

Zo heb ik een aantal podcast geluisterd om erachter te komen wat bij mij past: De Correspondent, Jortcast, Eindbazen en Leven zonder Stress tot dat ik bij de podcast uit kwam van de wetenschapsredactie van de NRC: Onbehaarde Apen.

Podcast: NRC Onbehaarde Apen

Liefde, of hoe zullen we het noemen?

Een podcast over wetenschap met fijne stemmen en bijzonder interessante onderwerpen. Zo ben ik meer te weten gekomen over ons heelal, uitstervende diersoorten, nobelprijswinnaars, het brein, het verschil tussen smaak en aroma, kernfusie, neanderthalers en ga zo maar door. 73 afleveringen van ongeveer een uur luisterplezier waarbij je iets leert.

Ik vind het te gek. Op deze manier heb ik heel veel verdieping gevonden over onderwerpen waar ik zelf niet zomaar aan zou denken. Mijn complimenten naar de drie vaste sprekers: Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen. Jullie doen het echt super goed en ik luister met veel plezier naar jullie gesprekken. Of zoals ze het zelf omschrijven: ‘ze beschreven kleine ontdekkingen, wilde theorieën, wereldschokkende inzichten en alles wat daar tussenin zit’. Op naar aflevering 74!

Ook luisteren? Kijk op de website van Onbehaarde Apen en laat vooral hieronder weten als jij ook een goede podcast weet!

Meer zin in een Netflix serie? Wij loodsen je in dit blog door het grote aanbod. Of simpelweg muziek? Lees dan ons Spotify top 10 lijstje.

2 thoughts on “Podcasts: Luisteren is mijn nieuwe lezen

 1. Wat leuk om te horen dat je met zoveel enthousiasme naar Onbehaarde Apen luistert, Els. Als je nog suggesties hebt voor onderwerpen: laat het ons weten!

  1. Dankjewel! Ik kan er echt van genieten.
   Leuk om een tip te geven: als planoloog zou het super zijn om een keer meer te horen over ruimtelijke ordening en de wetenschappelijke kant hiervan.
   Groet Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *