Oké dit blog is wel een uitdaging voor mij, een boekrecensie. Het doet me denken aan de boekverslagen voor de middelbare school, niet mijn beste materiaal. Alleen bij dit boek is het anders… het eerste boek dat ik volledig als luisterboek heb uitgelezen of zeg je dan uitgeluisterd? Goed, hoe dan ook, een boek dat ik graag deel!

Zaaien

Het boek is geschreven voor Rutger Bregman, een historicus en hij schrijft regelmatig voor De Correspondent. Bij de start van het boek heb ik 11 uur en 16 minuten luistertijd te gaan en die 11 uur ga ik natuurlijk niet in een blog van 300 woorden samenvatten. Dus vertel ik je waarom ik juist dit boek met je wil delen. Net als op de voorkant van het boek staat: een klein plantje dat net is ontkiemd uit een zaadje, hoop ik een zaadje te planten in je hoofd als je je volgende boek gaat kiezen.

foto luisterboek

Positiviteit

Ik houd van positiviteit: een glas is half vol, het gras in onze tuin is ook mooi groen en de meeste mensen deugen. En toch heb ik een diep gewortelde overtuiging dat iedereen egoïstisch is. En precies die overtuiging is aan het wankelen gebracht door dit boek. Rutger neemt je mee langs historische gebeurtenissen, wetenschappelijke onderzoeken en eigen onderzoek. Wat blijkt: op het eerste gezicht bevestigen deze gebeurtenissen de overtuiging dat mensen van nature egoïstisch zijn, maar als je verder en dieper er op in zoomt kom je er achter dat de mensen helemaal niet egoïstisch zijn: we zijn homo puppy’s. We zijn van nature sociaal en hebben het goed met elkaar voor.

“We zijn homo puppy’s”

Nieuwe geschiedenis

Rutger vindt zelf dat hij met dit boek zegt een nieuwe geschiedenis van de mens heeft geschreven. Nu wil ik niet gelijk zeggen dat dit boek de geschiedenis herschrijft. Maar het laat je wel weer inzien dat alles wat je leest, hoort en ziet wordt gevormd door het perspectief van de onderzoeker of verteller. Én dat je dit vervolgens weer vertaald naar je eigen wensbeeld. Goed om dat op z’n tijd weer eens te beseffen.

Zo besefte ik bij het lezen van dit boek ook dat ik leef en werk in een bepaalde sociale klasse en dat dit boek past binnen deze klasse. Dit boekt geeft weer een nieuw perspectief op de wereld, maar wel één die past binnen mijn denkbeelden. Anders had ik het boek waarschijnlijk niet eens cadeau gekregen, was ik na enkele pagina’s al gestopt en had ik er al helemaal geen blog over geschreven. Al met al stof te nadenken.

Zoals ik ook al in het blog over podcasts schreef was ik op zoek naar meer verdieping en ook dit boek heeft me weer veel geleerd. Mijn autoritjes zijn hier perfect voor. Welk boek heeft jullie de afgelopen maanden aan het denken gezet? Misschien moet ik die ook maar eens gaan luisteren! Laat het weten in een reactie, vinden we leuk om te horen!

Het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen via de kiosk van De Correspondent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *