Heb je gefronste wenkbrauwen bij het lezen van de titel van dit blog? Ik daag je uit toch even verder te lezen.

Ik geloof namelijk dat je voor een goede focus (en dus productiviteit) op het werk ook af en toe even los moet komen van dat werk. En dan bedoel ik niet ‘s avonds of in het weekend: maar tijdens je werkdag. Mijn tip: speel eens een spelletje met collega’s!

Waarom zou je tijd maken voor een spelletje op het werk?

Omdat het, naast dat het goed is voor de productiviteit, ook positieve effecten heeft op je energie, het teamgevoel en wie weet levert je het ook nog een dosis inspiratie op.

Bovenstaande is mijn eigen heerlijke niet-onderbouwde analyse. Maar het is vast niet voor niets dat je al jaren tafelvoetbalspellen op kantoren staan. :-). Maar zo groots hoeft het niet te zijn: er zijn heel veel kleine spelletjes die je zo in je tas mee kan nemen.

7 spellen voor op kantoor: onze tips

Naast het formaat, keken we ook naar:

  • of het spel een korte speeltijd heeft (het is immers toch een werkdag)
  • het snel te begrijpen is
  • of het met meerdere mensen te spelen is

Dit is onze top 7 in willekeurige volgorde:

1) Dobble classic

Dit spel heb je in 30 seconden uitgelegd, iedereen heeft meteen evenveel kans om te winnen. Het enige wat je hoeft te doen is namelijk zien welk symbool zowel op jouw kaartje als op het kaartje in het midden van de tafel staat. Soms zal je echt zweren dat er geen is (dat doet stress kennelijk met je), maar je kan altijd! Wie ziet dat het snelst en raakt al zijn kaarten als eerste kwijt?

Je speelt het in maximaal een kwartiertje. Je kan het met 2 tot 8 personen spelen. Prijs tussen de € 13,- en 18,-

In deze video zie je hoe het werkt.

Dobble: zie jij welk figuur je moet roepen?
2) Vlotte geesten

Dit is ook een spelletje dat draait om je reactiesnelheid. Maar bij dit spel moet je juist aan het eind zoveel mogelijk kaarten hebben.

In het doosje zitten 5 houten voorwerpen (een spook, boek, fles, stoel en muis) en een stapel kaarten. De voorwerpen zet je in het midden van de tafel, zodat iedereen er goed bij kan.

De bovenste kaart van de stapel draai je om. Op elke kaart staan twee van de voorwerpen, maar niet altijd in de kleur van het houten figuur. Er zijn twee mogelijkheden:

  • staat op de kaart een voorwerp in de juiste kleur? Dan pak je dat houten voorwerp zo snel mogelijk
  • staat op de kaart staat geen enkel voorwerp in de juiste kleur? Dan pak je het voorwerp dat niet op de kaart staat, en waarvan de kleur ook niet op de kaart staat.

Heb jij als eerste het juiste voorwerp gepakt? Dan is die kaart voor jou! Op naar de volgende uitdaging.

Ook dit spelletje kun je met 2 tot 8 collega’s spelen. Het duurt ongeveer 20 minuten. Minder tijd? Je kan het altijd met de helft van de stapel spelen. Voor 15,- heb je het spel in huis.

In deze video zie je hoe het spel werkt:

3) Regenwormen

Regenwormen is een dobbelspelletje dat draait om (verrassing): regenwormen. Als je aan de beurt bent gooi je met 8 dobbelstenen. Op de dobbelstenen is de 6 vervangen door regenwormen.

Na je worp leg je alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de rest van de dobbelstenen opnieuw en legt alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Zodra je in totaal 20 hebt én tenminste 1 worm, mag je een steen met hetzelfde aantal pakken. Maar je kunt ook nog even doorgooien: hoeveel risico durf jij te nemen? Te veel? Dan moet je een steen inleveren. En dan kunnen je medespelers ook nog eens stenen van je afpakken.

Je wint als je aan het einde de meeste wormen op stenen hebt weten te verzamelen. Het is een simpel, maar tegelijk uitdagend spel!

Regenwormen kun je met maximaal 7 mensen spelen en duurt ongeveer 20 minuutjes. Je koopt het voor ongeveer € 15,-.

Bekijk de video met speluitleg hier:

4) Kakkerlakkensalade

In dit kaartspelletje tref je kakkerlakken aan in je lunch salade. Hilariteit en chaos gegarandeerd! Het is een supersnel spelletje (ongeveer 10 minuten) dat je met 2 tot 6 spelers kan spelen.

Het spel bestaat uit groentekaarten (112) en taboekaarten (16). In jouw beurt moet je een kaart spelen en die op de juiste manier benoemen. Je denkt, een tomaat is een tomaat, maar niet bij kakkerlakken.

Dat komt omdat een groente niet twee keer na elkaar gezegd mag worden. En dan zijn er ook nog taboekaarten. Het kan zo maar zijn dat je een kaart met een tomaat speelt, die je geen ‘tomaat’ mag noemen, en ook niet ‘sla’. Kom je snel genoeg op ‘paprika’?

Dit spelletje koop je voor circa €12,- en bij 999 games zie je hoe je het speelt.

Kakkerlakkensalade: kun jij de groente juist benoemen?
5) Saboteur

Voor dit spel heb je iets langer de tijd nodig: een half uurtje. Het haalde daarom bijna deze lijst niet. Maar omdat je dit wel met meer mensen kan spelen (3 tot 10 spelers) heb ik ‘m toch toegevoegd.

In dit spel speel je een rol (die van saboteur of schatgraver), deze mag je niet vertellen, maar toch moet je zien te achterhalen wie er ook bij jouw team horen.

Naast een karakterkaart krijg je ook een aantal kaarten met gangen, gereedschap of sabotagemogelijkheden. De schatgravers willen de schat vinden, terwijl de saboteurs dat proberen te voorkomen. Om het andere team dwars te zitten kunnen ze elkaars gereedschap saboteren of gangen de verkeerde kant uitleggen.

Je koopt het spel voor ongeveer €11,- en kunt hier zien hoe je het spel speelt:

6) Black stories

Toch je hersenen aan het werk zetten? Dit spel duurt ook iets langer (half uurtje), maar je kan ook kiezen gewoon maar 1 mysterie op te lossen. Je kan het met 2 tot 99 spelers spelen.

Black stories zijn bizarre en duistere raadselverhalen die je samen probeert op te lossen. De spelleider leest een kort scenario voor. Door vragen te stellen aan de spelleider, probeer je het raadsel op te lossen. De spelleider heeft daarvoor een uitgebreidere uitleg van het raadsel gelezen en mag de vragen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden.

Het spel is een goede oefening in anders denken en is in veel varianten te koop voor circa €11,-.

Black Stories: los samen moordlustige raadsels op

7) Commando pinkelen

Dit spel ken je vast nog wel van vroeger. Maar tegenwoordig is er ook een echte spelvariant die ook net iets anders is dan de ‘kroeg’ versie.

Je kan dit reactiespel spelen met 3 tot 10 spelers en het duurt ongeveer 15 minuten. Je koopt het voor circa €13,-. De regels zijn super makkelijk: dus je kan bijna meteen beginnen!

Alle spelers, met uitzondering van de spelleider, trommelen op tafel met hun vingers. Als de spelleider een commando roept, een kleur of een symbool, moet je als speler zo snel mogelijk je hand op de juiste kaart leggen. Maar let op: het commando is niet geldig als de spelleider geen “commando” zegt. Wie blijft als laatste over?

Ook van dit spelletje kun je een filmpje kijken om vast een indruk te krijgen:

Tot slot

Van een aantal van deze spellen kun je ook een mini versie kopen: een TinyTin. Dit zijn superkleine blikjes die echt in de kleinste handtas passen. Zie ook de foto bovenaan dit blog. Kopen? Check de website van 999 games.


Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *