De bladeren verkleuren, het is kouder, we krijgen vanzelf zin in chocomel, dekentjes en kaarsjes. Echt herfst! Wij vinden het leuk om de herfst ook letterlijk in huis te halen. Wel stylish verantwoord uiteraard. Hoe? Dat vertellen we je graag!

Eten uit het bos

De herfst is naast mooi ook een lekkere periode. Het is dé tijd om in het bos te gaan zoeken naar tamme kastanjes en beukennootjes.

Tamme kastanjes zijn voor ons jeugdsentiment

Elk jaar gaan we nog steeds als gezin een paar uurtjes zoeken bij de bomen die onze vader altijd weer weet te vinden. Wij eten ze rauw, maar ze zijn ook heerlijk om te poffen (zie bijvoorbeeld dit recept van Elle Eten) of als puree bij bijvoorbeeld een stukje wild (zie bijvoorbeeld dit recept).

Naast kastanjes heb ik dit jaar ook de Vossenbessen ontdekt. Deze rode bosbessen groeien veel op de Veluwe(zoom). Zo zijn ze niet lekker, maar als je ze verwerkt tot compote wel. Ik at de compote (het recept) bij een gebakken gebakken eendenborstfilet, yum!

En ik zou heel graag ook paddenstoelen plukken, maar ben te bang de verkeerde te pakken te hebben. Dus hou ik het maar bij fotograferen.

Creatief met bladeren

Al die vallende bladeren zijn goed voor de natuur. Maar raap eens een mooi setje op. Je ziet nu zoveel verschillende vormen en kleuren. Daarmee kun je leuke dingen doen!

Zo zagen we bij Dille&Kamille een do-it-yourself (diy) om een dromenvanger te maken met bladeren, we like!

Zelf koos ik er voor om de bladeren in te lijsten. Ik heb een transparante lijst van Moebe, maar een gewone wissellijst kan ook!

Een blad heeft mooie kleuren, maar heb je er wel eens goed aan gevoeld? Alle nerven en lijntjes kun je voelen. Druk een blad (of bloem) eens voorzichtig in de klei. Zo maak je een mooi tegeltje of ander uniek kunstwerkje. Kijk voor verschillende voorbeelden eens op dit blog van De Knutseljuf Ede.

Takken in huis halen

De harde wind laat ook takken met bladeren uit de bomen vallen. Die zijn supermooi om thuis op een vaas (zonder water) te zetten als droogboeket.

Droogboeket van herfsttakken

Voor kinderen

Voor kinderen zijn al die bosvondsten ook superleuk om mee te knutselen. Denk aan de klassieke kastanje spinnetjes, een plakwerk met bladeren, stempelen met bladeren etc. Elkeblogt geeft maar liefst 16 tips voor knutselen met herfstmaterialen met een dreumes of peuter. Mamsatwork heeft ook leuke ideeën voor iets oudere kinderen (of jezelf).


Heb jij nog leuke tips? Laat het hieronder of op Instagram aan ons weten!

Zin om naar buiten te gaan: lees onze tips om op pad te gaan in en rond Arnhem.

1 thought on “Herfst in huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *