Stiekem waren we ons al aan het voorbereiden op de herfst met kaarsjes, paddenstoelen, pompoen en stevige rode wijnen. Maar toen we van de week het weerbericht checkten, bleek de zomer gewoon nog helemaal niet over! Ons boodschappenlijstje werd ook meteen weer aangepast. We delen 5 heerlijke zomerse gerechten met je om het zomer- en vakantiegevoel nog net iets langer vast te houden.

1) Burratasalade met vijgen

Dit recept is één van onze favorieten op dit moment. Vooral vanwege de heerlijke burrata.

Ingrediënten (voor 2 tot 4 personen):
  • 8 verse vijgen
  • 3 takjes verse basilicum
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el wittewijnazijn
  • 1 el vloeibare honing
  • 100 g sla (eikenblad melange, misticanza of iets ander beetje fijns)
  • 2 stuks burrata
  • 70 Prosciutto di Parma
Bereiding
  • Maak van de olijfolie, azijn en honing een dressing. Proef even en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Verdeel de sla over de borden (of in 1 grote schaal)
  • Leg de bol burrata in het midden van het bord
  • Snijd de vijgen in vieren en leg ze om de burrata heen
  • Scheur de parmaham (of maak er mooie roosjes van) en verdeel dat ook over de borden
  • Besprenkel de salade met de dressing
  • Scheur wat basilicum en verdeel dat over de borden

Zin in wat extra crunch? Rooster dan wat pistachenootjes voor er over heen.

Burratasalade - 5 zomerse gerechten

2) Bruchetta met tomaten

Lekker als snack, voorgerecht of stiekem gewoon heel veel als hoofdgerecht.

Ingrediënten:
  • Brood naar keuze, bijvoorbeeld chiabatta
  • Knoflookteentjes (2 a 3)
  • 500 gram tomaten (trostomaten voor wat extra smaak)
  • Basilicum (10 gram)
  • Extra vierge olijfolie
  • Grof zeezout
Bereiding
  • Snijd het brood in plakken (niet te dun)
  • Pel een knoflookteentje
  • Gril het brood in de over tot het goudbruin is (keer halverwege om)
  • Haal het warme brood uit de over en smeer in met het knoflookteentje (pas op: heet!)
  • Zet het brood apart op een rooster zodat het af kan koelen en krokant blijft
  • Snijd de tomaten in stukjes (brunoise)
  • Snijd de basilcum fijn
  • Meng de tomaat, basilicum en zet opzij
  • Leg het brood op een schaal, lepel op elk broodje wat tomaat-basilicum en maat het af met een klein drupje olijfolie en wat zeezout

Je waant je meteen in Italië!

5 zomerse recepten: bruschetta

3) Thaise kippasteitjes met pittige mangosalade

Deze kippasteitjes zijn lekker als snack, maar wij combineren het vaak met de pittige mangosalade voor een volledige maaltijd.

Ingrediënten kippasteitjes (10 stuks):
  • 300 gram kipdijfilet in stukjes
  • 3 eetlepels boemboe rode curry (100 g)
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 ei (gesplitst)
  • 3 bosuitjes (of lenteuitjes) in ringetjes
  • 1 pakje roomboterbladerdeeg (ontdooid)
Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Haal de keukenmachine te voorschijn
  • Doe de kip, de boemboe, de vissaus en het eiwit er in en maal tot een gehakt (ongeveer 1 minuut)
  • Schep de bosui er doorheen
  • Klop de eidooier los.
  • Maak het bladerdeeg rondjes door de hoeken rond af te snijden
  • Doe wat van het kipmengsel op het bladerdeeg vouw dicht. Met een vork kun je de randen dicht ‘sealen’.
  • Smeer met een kwastje wat eidooier over de pasteitjes
  • Leg ze op bakpapier op de bakplaat en bak ze ongeveer 25 minuten goudbruin.
Ingrediënten mangosalade:
  • 4 sjalotjes
  • 2 stengels sereh / citroengras
  • 2 rode pepers
  • 1 citroen
  • 6 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 3 mango’s (nog een beetje stevig)
  • 15 gram verse koriander
Bereiding
  • Pel de sjalotten, halveer deze en snijd in dunne reepjes
  • Verwijder het buitenste blad van de sereh (citroengras) en verwijder ook de boven en onder zijde. Snijd de rest heel fijn
  • Haal de zaadjes uit de rode peper en snijd ook deze heel fijn
  • Pers de citroen uit
  • Meng de sjalot, sereh, peper, vissaus en de basterdsuiker door het citroensap
  • Schil de mango en snijd deze in kleine stukken.
  • Meng de dressing met de mango
  • Garneer met fijngeknipte koriander.

Deze twee recepten zijn afkomstig van de Albert Heijn website.

4) Garnalen op de barbecue

Al jaren op stip op één voor op de barbecue: in knoflook gemarineerde garnalen. Gelukkig moeten we nu toch 1,5 meter afstand houden, dus kun je het gewoon eten.

Ingrediënten:
  • 500 gram grote garnalen (rauw & gepeld, ontdooid)
  • olijfolie
  • 2-3 knoflookteentjes (of meer, naar smaak)
Bereiding
  • Leg de garnalen in een grote schaal
  • Voeg een laagje olijfolie toe
  • Snijd of pers de knoflookteentjes fijn
  • Meng de knofook, olijfolie en garnalen door
  • Zet afgedekt (bijv met een theedoek of folie) tot gebruik weg en roer af en toe om (laat het wel minimaal driekwartier marineren)
  • Stook de barbecue op en bak de garnalen in een paar minuutjes gaar

Lekker met stokbrood, knoflooksaus en een salade.

5) Guilty pleasure toetje: banaan met chocolade

Ingrediënten:
  • 1/2 banaan per persoon
  • ouderwetse koetjesrepen (of andere chocolade die snel smelt)
  • aluminiumfolie
Bereiding
  • Snijd de gehalveerde ook in de lengte door de helft
  • Leg er chocolade tussen
  • Rol de banaan met chocolade in aluminiumfolie
  • Leg een paar minuten op de barbecue (hoe steviger de banaan en chocolade hoe langer)
  • Haal van de barbecue (pas op: heet!) en vouw open.

Geniet van je heerlijke (foute) toetje.

Wat is jouw favoriete zomergerecht?

Laat het ons hieronder weten óf op instagram, we zijn benieuwd!

Lees ook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *