Als kind mocht ik op mijn verjaardag altijd kiezen wat ik wilde eten. Steevast was het antwoord: Tomatensoep! Heel de familie kent mij met knalrode wangen en op mijn buik liggend over een eetkamerstoel omdat ik weer teveel soep had gegeten. Maar dat hield me nooit tegen. Een echt soepmonster dus. Heb jij nu ook zin in soep? Mooi, want ik deel de recepten van mijn 3 favoriete soepen (van dit moment) met je.

Heel de familie kent mij met knalrode wangen en op mijn buik liggend over een eetkamerstoel omdat ik weer teveel soep had gegeten.

Uiensoep

Het recept van deze soep mail ik heel wat rond: want iedereen die ‘m proeft wil deze thuis ook maken. Maken kost wel wat tijd, maar geloof me: de moeite waard want mega lekker. Zorg wel voor een goede afzuigkap en stalen zeepje om je huis & handen weer ui-vrij te krijgen :-).

Ingredienten (voor 4 personen, als maaltijd voor 2)
  • 85 g boter
  • 2 el olijfolie
  • 750 g uien, in dunne ringen
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 1/2 el bloem
  • 600 ml warme runderbouillon
  • 4 el cognac
  • zout en peper
  • 125 g gruyere (of meer)
  • 8 sneetjes baguette van ca. 1 cm dik (of maak er extra veel want erg lekker)
  • 1 teen knoflook, gehalveerd
Koken maar
  1. smelt de boter & olijfolie samen in een grote pan met dikke bodem op matig vuur
  2. roer de uien, de suiker en het zout er doorheen
  3. zet dan het vuur laag en doe een deksel op de pan. Prutteltijd! Laat de uien ongeveer 20-30 minuten op het vuur staan terwijl je af en toe roert
  4. let op: worden de uien (donker)bruin? Haal dan de deksel van de pan en blijf roeren om te voorkomen dat ze verbranden
  5. strooi nu de bloem over de uien en laat het samen al roerend nog 2 minuten zachtjes koken
  6. voeg vervolgens de warme bouillon toe en laat dit nog eens 15 minuten pruttelen. Sluit de pan niet helemaal af
  7. voor de knapperige sneetjes stokbrood verwarm je de grill voor op hoge stand
  8. leg de sneetjes brood op een rooster en zet ze 1-2 minuten onder de hete grill, tot ze goudbruin en krokant zijn. Keer ze om en rooster ze ook aan de andere kant
  9. haal ze onder de grill vandaan en wrijf terwijl ze nog warm (heet) zijn in met het knoflookteentje. Zet de broodjes apart
  10. verwarm de oven voor op 200 graden
  11. roer nu de cognac door de soep en breng ‘m op smaak met zout en peper
  12. leg 1 of 2 sneetjes stokbrood in een ovenvaste soepkom
  13. schep de soep over de broodjes en strooi een kwart van de kaas in elke kom
  14. zet de kommen nog ongeveer 10 minuutjes in de oven tot de kaas bubbelt en goudbruin is

Tip: zorg dat je de volgende dag niet op sollicitatiegesprek moet ;). Want je geniet nog wel even na. En pas op want het is gloeiend heet!

Tomatenbroodsoep

Dit is niet de tomatensoep van vroeger waar ik over vertelde. Maar deze is stiekem misschien nog wel lekkerder.

Ik heb het orginele recept van deze soep versimpeld zodat je binnen no-time deze echte maaltijdsoep op tafel zet. Voedzaam & snel: ideaal!

Ingredienten (voor 4 personen, wij eten dit met z’n twee als maaltijd)
  • 3 blikken tomaten in blokjes
  • 300-350 gram (oud) wit brood in stukjes (ik gebruik vaak stokbrood of chiabatta, houdt het iets meer bite)
  • 6 takjes basilicumblaadjes, grof gescheurd
  • 1,5 liter (runder)bouillon
  • 1 teen knoflook, fijn gehakt
  • zout en peper
  • 4 el olijfolie
  • geraspte parmezaanse kaas (of gran pandano)
Koken maar
  1. fruit de knoflook in de olijfolie in een grote pan, doe het brood erbij en roer het door.
  2. voeg dan de tomatenstukjes toe en laat het even mee pruttelen
  3. schenk de bouillon erbij en breng op smaak met wat peper en zout
  4. voeg de helft van de gescheurde basilicumblaadjes toe en laat het met de deksel erop ongeveer 20 minnuutjes zachtjes koken.
  5. roer af en toe en zorg dat het brood zacht wordt en begint op te lossen (je kan het ook helemaal laten oplossen, maar duurt langer, en ik vind juist een beetje bite wel lekker)
  6. proef nog even. Is er nog wat peper of zout nodig? 
  7. schep de soep in kommen of diepe borden en strooi er nog wat basilicum over, druppel wat olijfolie erover én voeg wat geraspte parmazaan toe!

Heb je iets meer tijd? Dan kun je de bliktomaten natuurlijk vervangen door verse ontvelde tomaten. Maar ik zou het niet doen.

Surimisoep

Aardappel in mijn soep? Soep in een broodje? Ik fronste mijn wenkbrouwen. Maar wat ben ik blij dat ik dat gewoon geprobeerd heb. Heerlijk romig en ook weer een echte maaltijdsoep. Staat in ongeveer 30-35 minuutjes op tafel.

Ingredienten (voor 4 personen, wij eten ook deze met z’n twee)
  • 3 sjalotjes
  • 400 g aardappels in blokjes (ik koop deze altijd al in zak kant en klaar)
  • 300 g surimi
  • 40 g boter
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 40 g bloem
  • 1 l melk
  • 0.5 l visbouillon
  • zout & peper
  • worcestersaus
  • 1 bosje bieslook
  • 4 harde bollen (of 2 als je met 2 personen bent)
Koken maar
  1. snipper de sjalotten
  2. snijd de aarappelblokjes eventueel nog iets kleiner, ik leg ze meestal op een snijplank en ga er een aatal keer met een groot mes doorheen
  3. snijd de surimi in dunne plakjes
  4. smelt de boter in een hoge pan en fruit de sjalotjes en het spek hierin ongeveer 3 minuutjes
  5. voeg bloem toe en laat het al roerend gaar worden (ongeveer 1 minuut)
  6. schenk al roerende de melk en bouillon er bij
  7. voeg de aardappelblokjes toe aan de soep en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes koken
  8. voeg in de laatste 5 minuten de surimi toe
  9. hak ondertussen vast de bieslook & snijd de kapjes van de broodjes en hol ze uit
  10. als de kooktijd van de soep voorbij is, breng je ‘m op smaak met zout, peper en worcestersaus. De worcestersaus zorgt dat het een unieke zoete/zoute smaak krijgt
  11. serveer de soep in de uitgeholde broodjes en bestrooi met bieslook

Dit recept is een bewerking van een recept uit een kookboek van Rudolph van Veen. 

Wat is jouw favoriete soep?

Dit waren de recepten van mijn 3 favoriete soepen. Ik ben benieuwd of jij één van deze soepen gaat maken. Maar ook of jij heerlijke recepten hebt die ik en de lezers zeker eens moeten proberen! Laat het hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *