Van jongs af aan ben ik betrokken geweest bij het herdenken van de Slag om Arnhem. Het begon als basisschoolscholier met het leggen van bloemen bij de oorlogsgraven in Oosterbeek, het kijken naar de luchtlanding met mijn ouders en als tiener heb ik de Airborne Youth Conference verschillende jaren mee georganiseerd. Deze herdenkingstijd blijft elk jaar een speciaal moment. Het raakt me dat veteranen na al die jaren nog steeds terug komen naar Arnhem en ontroert zijn. Ook raakt het me dat ik het geluk heb in vrede te kunnen leven, maar dat dat geen vanzelfsprekendheid is.

In dit blog geef ik je graag een aantal tips om deze maand te kunnen opzoeken en zo stil te kunnen staan bij onze vrijheid en hoeveel daarvoor gevochten is bij de Slag om Arnhem.

Bridge to Liberation Experience

Een grote publieke herdenking die dit jaar vanuit huis is de volgen. ‘Een beleving met muziek, special effects, film en dans neemt je op spectaculaire wijze mee in waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem’. Misschien wel een voordeel dat je dit jaar thuis kan kijken, andere jaren was het aan de voet van de brug soms iets te druk om het goed te zien. Vrijdag 18 september 2020 vanaf 20.30 via Bridge to Liberation

Airborne-exposities: Missies van toen en nu

Op de prachtige Ginkelse heide staan verhalen met foto’s van toen en nu in een lange rij geplaatst. Een mooie wandeling op de Dorpzone Y waardoor je mee wordt genomen in het verleden en het heden.

Bloemen leggen

Op verschillende plekken kun je natuurlijk bloemen leggen. Dit jaar zijn daar geen grootschalige evenementen aan gekoppeld, wel kun je individueel bloemen leggen. Bijvoorbeeld bij de Berenkuil, de oorlogsgraven in Oosterbeek of bij één van de andere monumenten.

Airborne Filmweek in Pathé Ede

De bioscoop in Ede laat op 4 verschillende avonden films zien welke gaan over de WOII en de Slag om Arnhem. Deze films zijn gratis te bezoeken.

  • The Imitation Game op woensdag 16 september: kaarten
  • Midway op donderdag 17 september: kaarten
  • Theirs is the Glory op vrijdag 18 september: kaarten
  • A bridge Too Far op zaterdag 19 september: kaarten

Airborne stories: luistertour over de Slag om Arnhem

’25 luisterplekken in Arnhem en beleef het als kind, burger of militair’. Deze route wil ik binnen kort met Fie gaan fietsen, ik ben heel benieuwd naar de verschillende verhalen. Via een app kun je de route volgen en onderwijl luisteren. Onderweg kun je trouwens op 4 verschillende plekken ook meer te weten komen over de Arnhemse Boys. Wij hebben van week er al één bezocht.

Ommetje van de Volkskrant: Fiets langs de locaties van A Bridge Too Far

Via de Volkskrant kun je een route fietsen langs kenmerkende locaties uit de bekende film A Bridge Too Far. Met behulp van audio opnames vertelt de Volkskrant het verhaal.

Museum Arnhem: Blowing through the curtains

Voor tentoonstelling die je kunt bezoeken met behulp van een VR bril, klinkt gaaf en bijzonder. De multimedia kunstenaar Abner Preis heeft een kunstzinnige visualisatie gemaakt van de Slag om Arnhem. Je kunt via de site een plek reserveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *