“Wie wil er een kas van onze tante en oom hebben? Is gratis op te halen” Deze vraag stelde mijn vader vijf jaar geleden: en ik was de eerste die ja zei en er was niet iemand anders in de familie die de kas graag wilde hebben. Dus nog voordat we verhuist waren naar onze nieuwe huis met tuin had ik al een kas. Ik neem je mee met het opbouwen en inrichten van de kas en hoop dat je vooruit kan met mijn tips!

Ondergrond

Bij ons in de tuin is het niet verstandig gelijk groente te verbouwen in de volle grond. Schijnbaar zit er een iets grotere loodconcentratie in de grond bij ons. Daarnaast leek het ons wel makkelijk om een harde ondergrond te hebben met grote bakken er boven op. Dus wij hebben grindtegels op de kop neergelegd. Deze zijn vaak via marktplaats gratis op de halen, ideaal. Met deze tegels hebben we een egale ondergrond gemaakt. En daarna kon het opbouwen beginnen.

Opbouwen van de kas

Met een fles wijn en een reep chocolade zijn we de kas gaan ophalen bij mijn oom en tante. Mooi om een kas mee te kunnen nemen en in de “familie” te kunnen houden. Deze was namelijk nog van de moeder van mijn oom geweest.

Het frame van de kas hebben we opgebouwd op houten balken. Daardoor hoefden we geen beton of stenen rand aan te leggen. Geïmpregneerd hout gaat namelijk ook een flinke tijd mee. Het skelet opbouwen van de kas was een flinke puzzel. Met een paar oude foto’s, hulp van Anneke en Toine en een dag de tijd is het gelukt.

Vervolgens hebben we met z’n vieren op een andere dag het glas er in gehangen. Best spannend als je nog nooit met glasklemmen gewerkt hebt en niet weet waar wat moet. Maar het is gelukt! Zonder kleerscheuren. En wat waren we trots: de kas stond.

Op een later moment hebben we nog twee automatische raamopeners aan de ramen bevestigd. Deze zetten het raam open als het te warm wordt in de kas. En hoef ik dus niet elke ochtend in de zomer de ramen open te zetten en ‘s avonds weer dicht te zetten. Wel in de winter er afhalen want ze kunnen niet tegen zware vorst.

Inrichten van de kas

Ik keek het meest uit naar het inrichten van de kas. Inmiddels waren we er uit dat we groente wilden gaan kweken in betonbakken. Deze zwarte bakken zijn licht, er past veel aarde in en ziet er ook netjes uit. In eerste instantie hebben we gaatjes geboord in de onderkant, dit zou ik de volgende keer anders doen: aan de zijkant. Op deze manier loopt niet al het water gelijk weg en mieren bouwen minder snel een nest in de bak. Naast de bakken met aarde hebben we ook een oude houten tafel in de kas staan. Dat is fijn om aan te werken. En als laatste heb ik een rieten stoel van mijn oma in de kas gezet. Een fijn plekje om even te zitten als je druk in de tuin bezig bent geweest.

Zaaien en oogsten

En dan begint het echte zaaien en oogsten. Hier ben ik nog steeds veel aan het leren en maak ik regelmatig fouten, maar o wat kan ik er van genieten. Ik probeer van alles in de kas te laten groeien en het ene jaar gaat het beter dan het andere jaar. Wat bij ons al meerdere jaren goed aanslaat zijn aardappels, bieten, courgette, bonen, komkommer, tomaat, rozemarijn en tijm. Het meest trots ben ik nog op een kleine watermeloen. Want zelfs dat lukte in de kas.

En heb jij ook een moestuin of kas? Vind je het leuk om meer over mijn zaai avonturen te horen? Laat het hieronder weten. Dan maak ik daar ook een keer een blog over. Maar voordat ik de blog schijf kan ik je ook aanraden om een kijkje te nemen op de site van Floor Korte. Zij neemt je heel leuk mee in haar moestuin avonturen!

4 thoughts on “Mijn kas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *