Ik voel de lente al voorzichtigjes aan in de lucht. En dus loop ik met spanning elke ochtend en middag even de tuin in. Zou het al zo ver zijn? Delen de magnolia’s in onze tuin hun schoonheid vandaag dan misschien met mij?
Leeg canvas
Bij ons huidige zelfgebouwde nieuwbouwhuis, was de tuin een volledig leeg canvas. Toen het ontwerp van het huis eenmaal stond, konden we gaan denken aan de inrichting van de tuin. Dus kwam er een Pinterest bord met planten en inrichtingen. Een paar maanden nadat we in het huis zijn komen wonen, is de basis van ons tuinontwerp gerealiseerd door Marijn van der Linden.
Hij betegelde onze tuin met 60×60 antraciete stenen, waar op allerlei plekken één of meer stenen ontbreken. Daar hebben wij zelf grassen, planten voor bijen en rotsplantjes ingeplant. Onlangs hebben wij er zelfs nog wat extra stenen er uit gehaald om de hittestress in de stad te verlagen.
Ik kreeg van mijn lief een Magnolia cadeau
Bij die aanleg werd ik verrast: achterop de aanhanger lag een hele mooie Magnolia. Een cadeautje van Toine voor mij! Hij wist van mijn liefde voor Magnolia’s en had geregeld dat er meteen één in onze tuin stond. Superleuk dat dit de eerste struik in onze tuin was. Inmiddels hebben we zelfs nog een tweede Magnolia in de tuin staan.
Magnolia = lente
De Magnolia, of in het Nederlands Beverboom, bloeit vaak al in maart met grote tulpachtige bloemen in wit, roze of paars. Ze zijn echt prachtig! Als de Magnolia’s gaan bloeien is mijn hunkering naar lente extra groot. En dat mag dan ook: want de bloeiende magnolia’s kondigen haar komst aan.
Hier in Arnhem staat op bijna elke hoek wel een Magnolia! De liefde is groot.
Oorsprong en betekenis
Van oudsher komen Magnolia’s uit China en Japan. De boom is daar vaak te zien bij Boeddhistische kloosters, waar de monniken deze plantten als symbool van reinheid en nobelheid. Daarom zie je in de (Chinese) schilderkunst ook vaak de magnolia terug.
Ohara Koson begin 1900, Rijksstudio Ohara Koson begin 1900, Rijksstudio
Zelfs goed voor je lijf
Bij het verzamelen van Magnolia informatie, kwam ik er ook achter dat ze gebruikt worden in de Chinese geneeskunst, vooral vanwege hun stress en angst verlagende stoffen.
En op wildplukken.nl las ik dat de bloemblaadjes ook eetbaar zijn, met een wat gemberachtige smaak. Op plantaardiger.nl staat een recept voor een Magnolia siroop en een azijn, misschien iets om na de komende bloei uit te proberen? Wel pas als de blaadjes vallen wat mij betreft.
En jij? Heb jij een Magnolia in jouw tuin? Of heb jij al wel eens iets gemaakt van de blaadjes? Ik ben benieuwd!
1 thought on “Ode aan Magnolia’s”