Zomer in Nederland, het duurt nog eventjes. Maar de eerste dagen komen er al aan. Kijk je uit naar lekkere warme dagen? Of zie je vooral op tegen straaltjes zweet die over je rug lopen, tegels die te heet zijn om op te lopen en het nergens in je tuin verkoeling kunnen vinden.

Gelukkig zijn er zijn kleine dingen die jij kan doen om hittestress in jouw tuin bij jezelf (en voor de wereld) te beperken. We geven je 5 tips voor een koele tuin!

Want de komende jaren ziet het er door klimaatverandering helaas niet naar uit dat de hitteproblemen anders gaan zijn. Mogelijk wordt het zelfs alleen maar erger, zeker in steden.

Wist je bijvoorbeeld dat het in steden maar liefst 8 graden warmer kan zijn dan op het platteland?

En dat het ook binnen de stad erg kan verschillen? Tijd voor actie dus: werken aan een verkoelende tuin.

Tip 1: Stenen eruit, groen erin!

Een klein beetje zon en de tegels in je tuin zijn in no-time een hete bakplaat. Deze warmte voel je niet alleen aan je voeten, de warmte straalt uit: waardoor het ook in de lucht warmer voelt (is). Misschien kunnen er ook in jouw tuin een paar tegels uit? Zo heb je extra plek voor wat groen (of water) & maak je de zomer aangenamer voor jezelf. Bovendien verminder je ook nog eens de kans op wateroverlast tijdens van die enorme stortbuien!

Wij hebben laatst in onze best wel betegelde tuin 5 tegels (60×60) verwijderd en hier planten ingeplant die bijen en andere insecten aantrekken.

Tip 2: Zorg voor beschutting: plant een boom

Op hete dagen wil je lekker in de schaduw zitten. Dat kan natuurlijk met een parasol, maar je hebt veel meer plezier van een boom!

Bovendien heeft een volwassen boom soms wel het koelend vermogen van wel 10 airco’s!

Heb je nog geen boom? Plant er dan een! Zorg ervoor dat deze ook schaduw geeft op je terras. Zo creëer je en een sfeervol plekje, krijg je meer vogels in je tuin & zorg je dat je niet oververhit raakt.

De gemeente Arnhem selecteerde afgelopen tijd 10 wijken waar het in de zomer te heet wordt. Ze planten zelf bomen in de openbare ruimte, maar vragen inwoners dat ook te doen. Wij wonen beide in zo’n wijk en waren heel blij met de actie waarbij je een gratis boom en/of nestkast mocht uitzoeken.

Wij hebben in onze tuin gekozen voor magnolia’s, we schreven laatst ook al een ode aan deze mooie bomen (struiken).

Tip 3: Airco uit, say what?!

Wist je dat airco’s warme lucht naar buiten pompen? Dus door die verkoelende apparaten maken we het probleem van de hitte eigenlijk alleen maar erger. Zet dus de airco uit!

Om de warmte toch uit huis te houden hou je overdag alles goed dicht. Als het mogelijk is koel je je huis ’s avonds en ‘s nachts door ramen en deuren op te zetten, maar alleen als het buiten kouder is dan binnen natuurlijk.

Tip 4: Water met een fontein

Water heeft niet altijd daadwerkelijk een verkoelend effect, maar we denken het wel. En dat psychologische effect zorgt er al voor dat je het minder heet krijgt. Waternevel is ook altijd verfrissend. Dus met een waterpartij met fontein kan je zorgen dat je ook van deze twee verkoelende effecten profiteert. Zo hebben wij van een grote plantenpot een mini vijver gemaakt.

Tip voor een koele tuin: vijver
Mini vijver gemaakt van een grote plantenpot

Tip 5: Maak groene daken

Dus groen verkoeld. Maar wat als je je tuin niet verder kan (of wil) vergroenen? Dan kun je ook eens kijken of een groen dak misschien iets voor jouw is. Dat hoeft niet groots, het kan al op het dak van een schuurtje of uitbouw.

Wij hebben bijvoorbeeld het dak van onze fietsenberging bekleed met vetplantjes (sedum). Deze zijn ideaal omdat ze goed tegen extreme temperaturen kunnen en niet zo veel wegen. Zorgt voor een koele tuin en ziet er ook gewoon supermooi uit!

Tips voor een koele tuin:  groene daken
Sedum op ons dak

Je kunt ook kiezen voor ander type begroeiing, net wat geschikt is voor jouw dak en wat jij mooi vindt.

Hoe voorkom jij dat je oververhit?

Heb jij nog tips voor ons hoe wij onze tuin nog meer kunnen gebruiken om af te koelen? En ga jij iets doen om hittestress bij jou te voorkomen komende zomer?

1 thought on “5 tips voor een koele tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *