Graffiti: vroeger vooral geassocieerd met slechte stadsdelen, vervallen panden en criminaliteit. Tegenwoordig zien niet alleen kenners en creatievelingen het als kunst (streetart), ook gemeenten, bewoners en toeristen ontdekken het. Ook in Arnhem!

“Als je eenmaal op streetart let: loop je nooit meer hetzelfde door een stad”

In Arnhem loop je op veel plekken ongemerkt mooie pareltjes voorbij. De moeite waard om eens met andere ogen door de stad heen te lopen, want als je eenmaal op streetart let: zie je het overal, van groot tot heel klein.

De eerste keer dat ik er echt beter naar keek, was toen in foto’s ging maken van mijn broetjes gepimpte vintage racefiets. We zochten stadse, beetje rauwe plekken, en of we die vonden!

Rondleiding

Aangestoken door die zoektocht en eerdere struintochten door Rotterdam (met de app Rewriters, aanrader!), was ik nieuwsgierig naar de rondleiding die de Volksuniversiteit Arnhem aanbood. Schoenen aan en gaan dus.

De rondleiding startte bij Rozet, waar je meteen niet om het grote kunstwerk van kunstenaar Florentijn Hofman heen kan of wil! Dit feestaardvarken is een cadeau van Burgers Zoo en zorgt voor instant happiness. (binnenkort moet het kunstwerk hier weg vanwege nieuwbouw)

Feestaardvarken: kunst in Arnhem
Feestaardvarken, kunstwerk van Florentijn Hofman

Tijdens de tocht had ik best wat meer achtergronden willen horen bij de werken, maar het heeft mij wel op nieuwe plekken gebracht & laten zien dat er meer is dan je dagelijks ziet.

Zoek je een mooie plek om te lunchen onderweg? Denk dan eens aan Cafe de Groen vlakbij waar nu het Feestaardvarken nog ligt.

Sonsbeek transACTION

Dat Arnhem streetart heeft omarmd ontdek je al snel. Kom je met de trein dan zag je tot paar maanden geleden al snel de Noorman (inmiddels komt daar nieuwbouw) of Stay focused.

Een groot deel van de werken is in 2016 gemaakt tijdens SONSBEEK ’16: transACTION. Je vindt onder andere werken van Naamloozzz, Nnamari, Remco Visser, Fintan Magee en Sivanski in de stad. Ook zijn er grote werken, zoals onder de Nelson Mandela brug, die de gemeente heeft aangekocht. 

“Maar stiekem zit er tussen de ‘illegale’ graffiti ook veel moois dat de moeite waard is”

Speurtocht voor kinderen

Met name de kleinere werken zelfs een speurtocht met kinderen worden. Zo wist ik dat een bepaalde sticker veel in de stad hangt. Na mijn neefje en nichtje hierop gewezen te hebben werd het een sport er meer te spotten.

Mijn favorieten

Stay focused en het werk van Soekarna in het Hofje aan de Apeldoornseweg zijn toch wel favoriet. Maar ook de wisselende werken aan de Rijnkade.

3D kunstwerkjes

Maar…ik ontdekte ook een andere vorm van Streetart in Arnhem. Er is iemand die vermoedelijk onder de naam NZM, 3D werkjes plakt in Arnhem. Ze lijken van cement en zitten op bruggen, lantaarnpalen en trafohuisjes. (Als je er op let zie je er meer, die mogelijk van een andere maker zijn).

“Ik kan genieten van de zoektocht én het ‘hier zit er ook één gevoel’ dat deze illegale werkjes mij bezorgen”

World streetpainting festival

Wil je extra werken zien? Zoek dan even op wanneer het jaarlijkse World streetpainting festival is (meestal in de zomer) dan is er nog veel meer streetart te zien in Arnhem! 

Meer lezen?

Weet jij nog een werk dat ik echt moet gaan bekijken? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *