Elk jaar probeer ik bij een sterrenrestaurant te gaan eten. Voor dit jaar staan er al twee gepland, in maart in Londen en een week later in Rotterdam. Decadent ja: maar we maken daarbij soms ook zeker gebruik van een mooie aanbieding zoals bijvoorbeeld een restaurantweek. Okee, met extra gangen & wijnarrangement erbij is het zeker niet goedkoop: maar wel erg de moeite waard! Lijkt het jou ongemakkelijk of lastig? Ik vertel je in dit blog waarom je het gewoon eens een keer moet proberen & tips waar je op kan letten.

Wanneer je het niet moet doen

Eerlijk is eerlijk, als je niet heel veel om lekker of speciaal eten geeft, moet je dit niet doen. Het is nou eenmaal (hoe budget je het ook doet) niet goedkoop. En daar moet je wel geld aan uit willen geven.

Ook hoor ik weleens: dan krijg je vast van die kleine porties. En dat is (vaak) waar, maar meestal bestaat een avondje (of middag) bij een sterrenrestaurant ook niet uit 3 gangen. Dus je krijgt je buikje echt wel vol. Maar wil je gewoon een groot bord ‘simpel’ eten zijn er genoeg andere alternatieven.

Verrassing, bewondering en smikkelen

Ik ga naar deze restaurants toe omdat hier verrassing, bewondering en proeven centraal staan. Een compleet avondje uit, echte verwennerij.

Het is eten met al je zintuigen

Combinaties die ik zelf nooit zou bedenken, producten die ik niet ken, ik kijk altijd mijn ogen uit, er komen ware kunstwerkjes uit de keukens.

Eten bij een sterrenrestaurant: De Kromme Dissel
De Kromme Dissel

Ik blijf het bijzonder vinden hoe eten & drinken elkaar kan versterken. Dus bij zo’n dinertje (of lunch) hoort voor mij standaard een wijnarrangement. Ik geniet van hoe gepassioneerd de sommeliers over wijn en de achtergronden kunnen vertellen. Dit is ook de plek waar ik mijn liefde voor wijn heb ontwikkeld (binnenkort een apart blog hierover!).

Is het niet super chique en ongemakkelijk?

Wat mensen volgens mij soms ook tegen houdt om naar zo’n restaurant te gaan is dat ze denken dat het het superchique en stijf zou zijn. Ik ervaar dat zelf absoluut niet zo. Zo zijn de meeste gasten weliswaar netjes gekleed (alhoewel je je ook welkom zou voelen in je sweater), maar niet in galajurk & pak. Die zitten er soms wel, maar daar herken je misschien wel de first-timers aan (of mensen met een hele speciale gelegenheid).

Wat ik juist zo fijn vind aan dit soort restaurants is dat het personeel ontzettend goed inspeelt op jou en jouw wensen. Dus ben jij informeel, doen zij informeel terug. Merken ze dat jij het heel formeel wilt houden, passen ze zich daarop aan. Doel van een leuke avond uit is immers dat je jezelf kan zijn en optimaal kan genieten.


Ze laten de avond voelen als een warm bad, precies de temperatuur die jij wilt

In sommige andere restaurants, die zoals ik het noem ‘high end doen’, voel ik me veel vaker niet op mijn gemak. Daar wordt formeelheid gelijk gezet aan exclusief. Iets wat in min ogen niet klopt, en ik ook bij de echt goed aangeschreven restaurants niet zo ervaar.

Prijsniveau?

De prijzen verschillen uiteraard per restaurant. Neem gewoon eens een kijkje op de websites. En kijk dan niet naar de a la carte prijzen, maar de menu prijzen. Zo krijg je het beste uit de keuken, wordt je verrast & is het net wat voordeliger.

Verder kun je bijvoorbeeld de Restaurantweek en Dining with the stars in de gaten te houden, in die weken kun je voor een mooi prijsje eens kennismaken (je moet dan wel supersnel beslissen, want deze restaurants zitten vaak al binnen een half uur vol). Zo gaan wij in maart voor €57,- een 4 gangenlunch doen bij FG foodlabs*. En ja, dat breiden we waarschijnlijk nog uit met een wijnarrangement en extra gang, maar die kosten heb je zelf in de hand.

Ook de restaurants zelf hebben soms mooie aanbiedingen. Bij de Kromme Dissel hebben we een keer een arrangement geboekt nav een nieuw kookboek. Toen kregen we dat kookboek, een streekspecialiteit voor thuis en een menu incl. drank voor iets van €150,- pp. Verder biedt bijvoorbeeld Kras ook culinaire arrangementen aan, vaak met overnachting: dat is vaak wel handig omdat het niet altijd vlakbij een station ligt.

Want ja: wij gaan meestal met het openbaar vervoer. We willen immers lekker wijnen!

Waar we zoals geweest zijn?

De topper tot nu toe vond ik De Leest***, ondanks dat ik daar de plek waar we zaten in het restaurant in eerste instantie niet zo super vond, maakten de verhalen, het eten en de wijnen het echt tot een beleving. En toppunt waren de friandaises (kleine lekkere zoetigheden) bij de koffie/thee. De hele tafel stond vol met lekkers. We keken onze ogen uit.

Welke wij hebben bezocht:

  • Le Marron* Malden, (inmiddels gesloten), dit was één van de eerste keren dat we dit deden. Heerlijke lunch buiten op het terras
  • Kromme Dissel* in Heelsum, hier zijn we inmiddels 3x geweest. Omdat het heel lekker is, dichtbij en we een mooie deal hadden om nog een keer te gaan
  • ’t Raedthuys* in Duiven
  • Parkheuvel** in Rotterdam, op een gave plek (let op, je bubbels vooraf kosten wel 20,- per glas)
  • De Groene Lantaarn** (nu in Staphorst) Hier hadden we een heerlijk weekend, door te slapen in B&B de Drentse Krent. Ideaal: B&B brengt je naar het restaurant, Restaurant brengt je terug naar de b&b
  • ’t Schulten hues* in Zutphen (inmiddels gesloten) Die kaaswagen, ik droom er nog steeds van!
  • Kaatje aan de Sluis* in Blokzijl. Hier sliepen we ook in hun hotelkamers: heel fijn en een heerlijk ontbijt! Was wel het drukst van alle restaurants in deze lijst
  • De Leest**(*) in Vaassen (inmiddels gesloten) Een topper! Wij waren er ongeveer een maand voordat ze hun 3e ster kregen.
  • ’T Lansink* in Hengelo, ook met hotelkamers. Leuke stad voor een weekendje weg ook!
  • Cordial* in Oss. Hier hebben we heerlijk gegeten, maar 4 van de 5 waren daarna wel ziek, dus heb er toch een soort van bijgevoel bij (terwijl ik niet ziek was). Ze zijn vorig jaar ook hun ster kwijtgeraakt
  • O Mundo* in Wageningen (inmiddels gesloten) Dit is de enige plek waar we ons in eerste instantie ongemakkelijk voelde. We waren er via een restaurantweek aanbieding en werden voor ons gevoel ook een beetje als ‘goedkope’ klanten behandeld. Hoe meer we bijbestelden (doe maar oesters, doe maar extra gang etc) hoe vriendelijker ze werden. We kregen uiteindelijk zelfs gratis een extra portje. Maar toch gingen we weg met het gevoel waar het mee begon. Een gemiste kans.
  • Pure C** in Cadzand-bad heeft naast heerlijk eten misschien wel het mooiste uitzicht van alle restaurants. Je kijkt via het helmgras zo over het strand naar de zee. Wij lunchten in dit restaurant van Sergio Herman, in de keuken staat Syrco. En zoals de naam al doet vermoeden, krijg je hier veel eten uit de zee. Yum!
  • Katseveer* in Zeeland aten wij toen we een weekendje sliepen bij de Zeeuwse Oase. Met de fiets ben je in een kwartiertje bij het restaurant dat aan het water ligt. Verrassende gerechten en hou aan het einde ruimte voor het macaron buffet (ik zat echt te vol: foutje!)
  • Brut172** in Zuid Limburg was (door uitstel door Corona) net de eerste maand open en was al episch! Een paar weken later kreeg het dan ook twee sterren: uniek voor een net geopend restaurant. We lunchten aan de bar en genoten enorm van alle verrassingen. Extra fijn waren de bevlogen sommeliers en de tour die je als het ware door het gebouw maakt. Overnacht bijvoorbeeld bij Domein Holset tussen de wijnranken.
  • De Vlindertuin* in Zuid-Laren en Zout & Citroen* in Oosterhout staan inmiddels gepland. Zin in!

Op mijn wensenlijstje staan er nog genoeg. Met De Librije en The Jane (in Antwerpen) bovenaan.

Maar: een ster zegt niet alles

Ja een sterrenrestaurant staat bijna zeker gegarandeerd voor een fijne avond, maar je kunt zeker ook in andere restaurants een zelfde soort beleving hebben. Sommigen hebben helemaal geen ‘waardering’, anderen hebben bijvoorbeeld een Bib Gourmand. Dit wil zeggen dat je daar uitzonderlijk goed eten verwachten tegen acceptabele prijzen (max €37,- voor 3 gangen menu). Dat is leuk uit eten gaan toch? In Arnhem zou ik je bijvoorbeeld zeker The Green Rose aanbevelen.

En bedenk ook dat of iets goed is ook af hangt van met welke bril op je gaat eten. Gewoon een simpel(er) maar heerlijk gerecht bij een cafe kan ook heel fijn zijn. Het hangt van de avond, gezelschap en je verwachting af wat goed is en waar je zin in hebt. En ja, dat kan dus ook gewoon de McDonalds zijn.

Tot slot nog een paar tips als je wel voor de sterren gaat

  • Reserveer als je van een aanbieding gebruik wilt maken zsm, je bent niet de enige die dit wil
  • Kies voor een verrassingsmenu, vaak goede deals, en verhoogt het ohh en ahh gehalte van je avond
  • Wil je wijn drinken? Kies dan voor een wijnarrangement, de wijnen voegen echt wat toe aan je eten. Alleen die ene wijn drinken zou echt zonde zijn
  • 6 gangen wijn wat veel? Ik neem altijd een Bob-arrangement. Niet omdat ik daarna wil rijden (dat gaat echt niet meer), maar scheelt kosten en vooral: zo blijf ik wat helderder
  • Vragen ze of je een aperitief wilt? Ik vind bubbels altijd heel fijn om mee te beginnen, maar als je kosten in de hand wilt houden, moet je dat misschien niet doen. Soms kost zo’n glaasje bubbels vooraf al 20,- per glas. Goed om evt even te checken dus!
  • Zorg dat je met openbaar vervoer, fiets of lopend gaat. Een hotelletje in de buurt boeken is helemaal relaxt
  • Zie het echt als een avond uit. Je bent niet in een uurtje weer weg, dus dan mag het ook wel wat meer kosten toch?
  • Neem als je nog een beetje ruimte hebt altijd koffie of thee na met friandaises. Kost je denk ik misschien wel 10 tot 15,- pp maar er zitten vaak echte kleine spektakelstukje bij. Zonde om niet mee te pakken dus
Eten in een sterrenrestaurant: De Groene Lantaarn

En jij? Ben jij wel eens in een sterrenrestaurant geweest? Hoe vond je dat? En heb je tips?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *