Sinds half maart zijn de deuren van musea gesloten. Eerder tipten we je op Instagram al dat dat zeker niet hoeft te betekenen dat je niet van kunst kan genieten. Sterker nog, deze week is het nationale museumweek en heel veel musea heten je digitaal welkom!

En wat extra leuk is: ze dagen je ook uit om zelf aan de slag te gaan. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  1. Het Mauritshuis laat je van heel dichtbij kunstwerken bekijken door je zoekopdrachten te geven. Zoek bijvoorbeeld de kriebelbeestjes op het bloemstilleven van De Heem of de dieren op het schilderij dat Rubens en Brueghel samen schilderden van het Aardse Paradijs. Misschien eigenlijk voor kinderen, maar voor onszelf ook heel leuk.
  2. Het Heerenveen museum bestempeld je uitzicht vanuit het raam bij deze als kunstwerk. Bekijk de wereld vanuit je raam eens als een schilderijcompositie. Zet je uitzicht op de foto of maak er een schilderij van en deel dit met het museum, ze leggen een collectie aan.
  3. Zin in een quiz? Dan ben je bij het Museon aan het juiste adres. Een bijen-, dino- en koralenquiz voor de hele familie.
  4. Museum Arnhem daagt je uit om zelf iets te maken met het onderwerp ‘City life’ dat straks daadwerkelijk onderdeel kan worden van de tentoonstelling die nu helaas niet te zien is. Ze nemen je ook in blogs mee over de tentoonstelling!
  5. Met Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken lijkt het net alsof je in het hart van het museum op pad bent met een multimediatour. De tour voert langs achttien meesterwerken in de Eregalerij.
  6. Daarnaast heeft het Rijksmuseum ook de Rijksstudio waar je kan grasduinen door allerlei kunstwerken, die je kan downloaden en mag gebruiken (zie bij de magnolia schilderijen in ons blog). Ook mooi voor een grote print aan je muur!
  7. Knipkunst was in de 17e eeuw een populaire kunstvorm die net zo groot was als schilderen. Een van de belangrijke kenmerken van knipkunst is het gebruik van silhouetten. Dit geeft knipkunst zijn magische en sprookjesachtige uitstraling. Leer nu op de website van het Westfries museum hoe je dit zelf kunt leren knippen. Gaaf!
  8. In het Stedelijk Museum Vianen is een overzichtstentoonstelling “Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie”. Ga mee op virtuele rondleiding, de tentoonstelling laat zien hoe het schoonheidsideaal en de Barbie van de jaren 60 tot vandaag de dag zijn veranderd.
  9. Bij Rijksmuseum Muiderslot is kasteelkok Siebren rondleider, historicus én kok! Deze passies combineert hij en hij laat je zien hoe je gemakkelijk een middeleeuws recept kunt namaken: bierbrood!
  10. Daarnaast is er natuurlijk het geweldige Instagram account @tussenkunstenquarantaine. Je kunt zelf meedoen en je favoriete kunstwerk namaken. Neem maar eens een kijkje, er zitten echte pareltjes tussen zoals deze van @maria_rosenblat

Nog niet uitgekeken?

Nog meer tips vind je op de website https://www.nationalemuseumweek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *